Triatlon Vlaanderen

Op zondag 15 juli 2012 stond triatlon Vlaanderen op de kalender! Gezien de hellingen in het fietsparcours beloofde het speciaal te worden. Ik had vooraf advies ingewonnen bij Tim om voor de hellingen met het juiste fietsmateriaal aan de start te verschijnen. Het was aangewezen om het fietsparcours te verkennen en dan een keuze te maken. Op 7 juli zijn we dan ook richting Oudenaarde getrokken om daar het fietsparcours te verkennen met Kathleen en Patrick. (Kathleen en Patrick: nogmaals mijn excuses voor de vertraging bij de start van de training)

We hebben het parcours twee keer gereden. De eerste keer scheen het zonnetje en was de weg droog. De tweede keer volop regen en de weg kletsnat. Zo waren we in elk geval op alles voorbereid. Met 86 km, 1120 hoogtemeters en een stevige training in de benen zijn we tevreden huiswaarts gekeerd. Het beloofde wel een stevige wedstrijd te worden. Ik zou de wedstrijd rijden met mijn gewone koersfiets. In elk geval zag ik de hellingen niet zitten met mijn tijdritfiets of misschien waren het wel meer de afdalingen bij regen.

De wedstrijddag

's Morgens bij het opstaan eerst eens kijken op het net of onze (op dat ogenblik en voor het merendeel) toekomstige ironman al uit het water waren. Ik zag dat ze goed bezig waren en had er vertrouwen in dat zij dit tot een goed einde zouden brengen. In het begin van het seizoen was al duidelijk merkbaar dat deze straffe mannen goed getraind hadden. Allemaal dikke proficiat met jullie knappe prestatie!

Rijdend richting Oudenaarde was het behoorlijk aan het gieten. Ik had nog de hoop dat het misschien zou stoppen bij de wedstrijdstart. Dat was vlak voor de zwemstart het geval, maar tijdens het fietsen was het al weer fors aan het regenen. Het zwemmen ging goed en ik dacht wel wat over te hebben voor het fietsen. De wissel verliep allesbehalve vlekkeloos. Wat ik ook probeerde, ik kreeg mijn wetsuit niet los. Uiteindelijk vroeg ik het aan de persoon naast me en op het ogenblik dat die mij wilde helpen kreeg ik het ineens wel voor elkaar. Soit, we moesten verder en dat heb ik ook gedaan!

Het fietsen ging deze dag helaas voor geen meter! Bij de eerste helling had ik al direct het gevoel dat ik tegen een muur opreed. Enfin, niet opgeven, desnoods als goede fietstraining beschouwen. Voor mijn gevoel duurde het fietsen enorm lang. Absoluut, het moet gezegd worden, het is een schitterend parcours, maar met die regen en scherpe bochten in de afdalingen is en blijft het toch gevaarlijk. Ik heb geen risico genomen en ik was blij dat het bij aankomst op de grote markt in Oudenaarde was gestopt met regenen. Het loopparcours was wel vlak en ondanks dat het fietsen was tegengevallen was ik tevreden over het lopen. Volgend jaar wil ik hier graag terugkomen om het dan zeker in het fietsen beter te doen! Hopelijk alleen een beetje beter weer.

Zwemloop Sluis

Op zaterdag 21 juli 2012 zwemloop (750 meter zwemmen en vervolgens 7,5 km lopen) in Sluis. Drie jaar geleden deed ik hier voor het eerst mee en zo leerde ik SMO kennen. Blijft dus een speciale wedstrijd voor mij. Ik had er in elk geval veel zin in vandaag. Donderdag ervoor nog een goede SMO looptraining afgewerkt in Maldegem met mijn collega Johan. Onze Ironman namen uiteraard deze week nog hun welverdiende rust!

Omdat het op 21 juli behoorlijk druk kan zijn in Sluis (ook al omdat de zomer nu eindelijk lijkt te zijn begonnen) was ik dit keer extra vroeg. Eens gekeken naar de wedstrijd van de recreanten om daarna een loopronde te doen als opwarming. Het lopen in deze wedstrijd bestaat uit drie ronden van 2,5 km. Het loopparcours bevat verder een paar speciale elementen die het lopen hier verder bijzonder maken. Het lopen is deels langs de Damse Vaart en deels langs en over de oude stadswallen, een schitterende omgeving. Om bij de oude stadswallen te komen, dient elke ronde 2x over een houten brug (Parmabrug) gelopen te worden. Om op de stadswallen te komen dient in elke ronde een trap van 38 treden genomen te worden. Dus eigenlijk ook ideaal als training.

Ik ben de volgende collega SMO'ers voor de wedstrijd tegengekomen: Ine, Maarten, Sophie, Steven, Fred, Melanie en Bart. Bart Reyniers zag ik nog lopen tijdens de wedstrijd. Fred en Bart deden op advies van Michaƫl niet mee, vooral voor Fred met pijn in het hart. Zijn doelstelling: top tien klassering in deze wedstrijd had er vandaag zeker ingezeten!

Melanie won de wedstrijd bij de dames en was uiteraard zeer tevreden. Ik weet niet hoe onze andere SMO'ers over hun wedstrijd dachten, maar ik vond dat er mooie resultaten werden gehaald. Ik was zelf zeer tevreden over mijn wedstrijd. Exact vijf minuten rapper dan vorig jaar was boven verwachting.

Zeezwemmen Knokke-Heist

Maandagavond 23 juli 2012 1.500 m zeezwemmen in Knokke-Heist. Omdat ik nog nooit een wedstrijd in zee had gezwommen moest dit nu maar eens gebeuren. Het was prachtig weer en weinig wind, dus omstandigheden die bijna met het zwembad zijn te vergelijken. Vermoedelijk kunnen de omstandigheden een heel stuk lastiger zijn, maar voor mij was de eerste keer zeezwemmen zeer aangenaam en zeker als je naar de zwemtijden kijkt. Als ik dat eens in een triatlon voor elkaar zou krijgen...

Fred, Melanie en Bart waren ook van de partij. Uiteraard Fred die hier zijn titel kwam verdedigen. Dit jaar zou het niet makkelijk worden, want de winnaar van de zwemloop in Sluis deed mee en Fred als kenner had uiteraard in Sluis al gezien dat hij een zeer goede zwemmer is. Fred werd knap tweede in een tijd van 14'06"en ook Bart zwom heel sterk: 10de in 15'29". Melanie was nog aan het nagenieten van haar overwinning in sluis en zwom heel relaxed de 11de tijd bij de dames 18'36". Ikzelf was duidelijk nog in euforie stemming na mijn goede wedstrijd in Sluis en werd 35ste in 17'30".