Afdrukken
Hits: 4018

troyes2011
Zondag 5 juni stonden ruim 500 triatleten klaar voor 3 km zwemmen, 83 km fietsen op een geaccidenteerd parcours en een afsluitende halve marathon over 2 ronden in het Franse Troyes. Na enkele weken blessureleed wou Tom Vander Hoogerstraete in deze langeafstandswedstrijd zichzelf eens testen en extra wedstrijdritme opdoen voor de komende wedstrijden. Met de 3-voudige winnaar Favré-Felix, pro atleet Jeuland, Pernet en Pannier stond

een kwalitatief sterk deelnemersveld op de inschrijvingslijst. De Meetjeslander was oppermachtig tussen de Franse langeafstandsatleten.

De atleet van het SMO-Specialized Team kwam als tweede uit het water, net na de ex-lange afstandszwemmer Anthony Pannier. De volledige fiestproef van 83 km werkten de twee in elkaars gezelschap af en bouwden de voorsprong uit op de eerst achtervolger. In de loopfinale stond geen maat op Vander Hoogerstraete, die onbedreigd naar de overwinning liep. Aan de eindstreep had de atleet uit Waarschoot ruim 3 minuten voorsprong op Pannier. Lange afstandsatleet Jeuland knokte zich op bijna 5 minuten naar een derde plaats. Vander Hoogerstraete was de enige atleet die onder de 4 uur dook. "De volgende wedstrijd op het programma is de City Triatlon in Brugge op zaterdag 18 juni, waar we samen met het SMO-Specialized team van de partij zullen zijn." aldus een tevreden Vander Hoogerstraete. Bij de dames zegevierde de Belgische Joke Coysman.

 

Wedstrijdverslag Tom Vander Hoogerstraete:

Na een tweetal maanden blessureleed kon ik een 4 tal weken eindelijk terug opnieuw beginnen lopen. Vorige week in Brasschaat had ik wellicht mijn slechtste wedstrijd ooit door een hoop thesisstress en een beperkt trainingsvolume. Maar deze week kon ik eindelijk slaap inhalen en al vanaf vrijdag tot rust komen in Troyes, waar een halve triatlon op het programma stond.
Ondanks het feit dat ik (nog) geen ambities heb op de halve afstand wou ik er toch perse eentje doen dit jaar. De triathlon des lacs viel de week na (normaal gezien) mijn eerste piek van het seizoen (Brasschaat) en in de wedstrijdplanning was dit gemakkelijk in te passen.

Voor de overwinning tipte ik vooraf op Pannier. Die voor zijn ploeg Metz ook vaak deelneemt in de Franse grand prix races. Ook de ervaren lange afstandsatleten Pernet (4e in ironman 70.3 antwerpen 2007), Jeuland (4e Ironman Nice 2008) zouden wel heel dicht kunnen eindigen. Ikzelf starte met weinig ambitie maar vooral met veel vragen over het loopnummer.

Om 11u vertrokken we dan met een beachstart voor het 3km lange zwemnummer. Na de 1e boei versnelde ik zodat enkel nog Pannier in mijn voeten zwom. Na 1 ronde moesten we even aan wal en wisselden we onze plaatsen waardoor ik nog 1500 meter comfortabel in de voeten kon zwemmen. We kwamen aan wal met ongeveer 1 minuut voorsprong op de 3e zwemmer.

Het 83 km lange fietsparcours bestond uit 3 ronden met één heel steile klim (kleinste versnelling) en 2 langere maar minder steile klims. We wisselden elke 10 km eens van kop en na 60 km kregen we te horen dat we 3 en 5 minuten voorsprong hadden op de nummer 3 en 4 in wedstrijd. We legden het tempo iets trager en konden na 2u04 binnenrijden. Veel langer moest het fietsen niet zijn voor mij want ik kreeg de laatste 10km behoorlijk veel krampen in mijn linkerbil waardoor in tijdritpositie liggen steeds moeilijker en pijnlijker werd.

Ik moest al snel lossen in het loopnummer, mijn loopbenen voelde niet echt goed en na een 3 tal kilometer liep ik al een 30 seconden achter. Ik had echter op de fiets al gezien dat hij slechts 750ml aan sportdrank mee had. We kregen wel elke fietsronde de kans om een halve liter water bij te tanken, maar bij temperaturen van boven de 30 graden vond in dat wel wat weinig. Hoogstwaarschijnlijk heeft hem dat genekt want na 5kilometers stond hij lichtjes geparkeerd, liep ik hem voorbij, kreeg ik een mentale boost en kon ik plots mijn tempo sterk verhogen. Ik verzwakte tot mijn eigen verbazing zo goed als niets tijdens de 21 km (1u17) en kon overgelukkig mijn eerste halve triatlon overwinning binnenhalen.

Niet alleen de locatie en parcours zijn fantastisch maar ook de sfeer onder de atleten is toch bijzonder. Ik kreeg van ELKE Franse atleet die ik voorbij stak een “allez !”. Zelfs op de fiets. Ook aan het aantal vrijwilligers (350) en de totale som aan prijzengeld voor de mannen (4250 euro) kunnen heel weinig Belgische wedstrijden tippen.

En niet te vergeten: elke deelnemer kreeg een fles champagne (en de winnaar nog eens een magnumfles extra !)

Uitslag: www.troyes-triathlon.com/tos/RESULTATS.xls

Video: www.gregory-zieba.fr/295-Triathlon-des-l...ts-Photos-Infos.html (na 1'20")