Heel wat afzeggingen op de recreatieve triatlon wegens de slechte weersomstandigheden in Maldegem het voorbije weekend. Een recreatieve wedstrijd over de sprintafstand waar heel wat atleten van de “rode brigade” aan de start stonden om hun seizoen in schoonheid af te sluiten. Hevige rukwinden, gladde wegen en enkele stortbuien konden hen niet deren...

Simon BK Mechelen 2012Simon De Cuyper (25) kroonde zich zondag in Mechelen tot Belgisch kampioen op de Olympische afstand. Het scenario verliep aanvankelijk ideaal voor het team, maar het wedstrijdverloop verliep toch iets anders. De Cuyper pakte na zijn Olympische titel in Kortrijk 2008 zijn tweede Belgische titel op de Olympische afstand. "Ik ben dan ook heel blij om deze titel te pakken voor het team. Vier Belgische titels op de kwartafstand op vijf jaar tijd, is echt wel heel mooi." aldus de kersverse Belgische kampioen.

Er werd voorin een kopgroep gevoerd van 10 atleten met daarin 5 SMO-Specialized atleten. Maar na 5 km sloeg het noodlot toe. Tom Vander Hoogerstraete werd achteraan aangereden door een motor langs het smalle jaagpad. Slechts enkelen konden de valpartij ontwijken. Ook favorieten Simon De Cuyper en Peter Croes lagen erbij op de grond. Na de valpartij werd vlug de schade opgemeten en kon de race herbeginnen. De achterstand van 1'30" op de grote groep achtervolgers werd zo snel teniet gedaan. Er werd een grote kopgroep van zo'n 40 atleten gevormd . Deze bereikten samen de tweede wisselzone. In een spannende loopfinale ging Simon De Cuyper er als een speer vandaar en eindigde met 1'20" voorsprong op Pieter Heemeryck. Marc Geerts pakte het zilver. Peter Croes genoot van zijn laatste wedstrijd en eindigde als vierde.

De 22-jarige Linde Herreman eindigde het voorbije weekend elfde in het Frans kampioenschap te Saint Cyr. Bij de heren stond een kwartafstand op het programma, bij de dames een sprintwedstrijd. 

In Eilat (Israël) vond onder tropische omstandigheden het EK triatlon voor junioren en elites plaats. Op vrijdag 20 april werd topsportatlete Ine Couckuyt knap elfde bij de junioren. Na een mindere zwemproef was de SMO-Specialized atlete aangewezen op achtervolgen. Met een van de snelste looptijden stormde ze naar voor en wist nog beslag te leggen op een knappe elfde plaats.  Zaterdag vonden de herenwedstrijden plaats. Hier stonden terug 3 teamgenoten aan de start. In de elite race behaalde Peter Croes een 23e plaats, Simon De Cuyper een 29e plaats. Willem Brems schoof al vroeg in de wedstrijd onderuit tijdens het fietsen en kon de wedstrijd niet beëindigen.

De eerste World Cup triathlon van het seizoen is zaterdag geëindigd in een sprint-finish, waarbij de Fransman Laurent Vidal de thuisatleet Brad Kahlefeldt en zijn landgenoot David Hauss aftroefde. Met een schitterende elfde plaats stak Simon De Cuyper zijn neus aan het venster van het internationale circuit in een zeer sterk internationaal deelnemersveld.