Afdrukken
Hits: 1635

Jeugdatleten zorgen voor de verrassing.

Voor  de 6de editie van de Run&Bike van SMO-Specialized werd de site aan het Eeklose industrieterrein terug in gebruik genomen. Onder een stralend zonnetje met aangename gevoelstemperaturen mocht het Meetjeslandse SMO-Specialized Triatlon Team meer dan 110 duo’s verwelkomen aan de gebouwen van hoofdsponsor SMO.

De deelnemers kregen een zeer afwisselend parcours voorgeschoteld met snelle stukken, houten hindernissen, zandstroken, technische passages en enkele moeilijk berijdbare weilanden.  En dus was de tactische aanpak mogelijk doorslaggevend in deze discipline waar er samen gelopen en gefietst wordt, maar waarbij de atleten ongelimiteerd mogen wisselen en teamwork cruciaal is. Meer dan 50 kinderen tussen 6 en 12 jaar maakten voor het eerst kennis met deze discipline en ontvingen allen op het podium een blinkende medaille met een lekkere pannenkoek. 

Raf  De Dobbelaere (SMO-Specialized uit Adegem) en ex-zwemmer Diego De Meyer pakten de overwinning in de small-editie. De jonge laten van SMO, respectievelijk 13 en 21 jaar gingen er reeds van bij de start vandaar op de 5 km en wonnen met 1’30” voorsprong. De duo’s  Maarten De Reu en Koen Bauwens (Eeklo) en Alex Mertens en Jana Van den Abeele (Baasrode) pakten plaatsen twee en drie. Voor de XL-editie was een sterk deelnemersveld afgezakt naar het Meetjesland met heel wat Meetjeslandse teams aan de start. Op het offroad parcours van 16 km, over een aanloopstrook en 3 plaatselijke ronden, was de ondergrond door de stevige vrieskou vlot berijdbaar. Dit zorgde voor snelle tijden eindtijden aan de Eeklose jachthaven. Het was vooral uitkijken naar de atletiektoppers Herregodts en Asrih (KAA Gent), enkele sterke teams van LTTD met Hannes Vandermoere , Matthias Laureys, Pieter Jan Penne en Hannes Bonami. Bij SMO-Specialized werden teams gevormd tussen de jonge beloftevolle atleten met Nicolas Tilman en nieuwkomer Jarno Cuypers (18 jaar) en Josse Dhondt (18 jaar) en Robbe De Dobbelaere (17 jaar).

Het was belofte Nicolas Tilman die direct de kaarten op tafel gooide en snoeihard opende tijdens de eerste aanloopstrook van 1400m. Atletiektopper Aron-Levi Herregodts volgde op korte afstand. Beide atletiektoppers maakten voor het eerst kennis met deze discipline van Run & bike. De wisseltechnieken waren bij hen nog niet geautomatiseerd en het topduo geraakte nooit voorin. Bij een eerste technische passage met de mountainbike kwam Herregodts ten val, gelukkig zonder erg. Ze finishten uiteindelijk op een tiende plaats. Na de eerste doorkomst van 5 km kwamen 2 duo’s samen door, SMO-Specialized met Tilman en Cuypers en LTTD met Hannes Vandermoere en Sven Vandenbroucke. In de tweede ronde plaatste het “wearered” team van de thuisploeg een versnelling en hielden dit vast tot de finish en zetten een eindtijd van 49’03” neer over de 16 km. Het duo Vandermoere – Vandenbroucke volgde op ruim een minuut.


Kort daarna volgden nog 3 duo’s die onderling gingen strijden voor de resterende podiumplaats richting een zinderend slot. Uiteindelijk haalden de LTTD atleten Laureys – Govaert het van de jeugdatleten van SMO-specialized De Dobbelaere - Dhondt.  Het duo Bonami – Penne (LTTD) pakte de vijfde plaats.

Voor de resterende top tien plaatsen was het een lang gerekte sprint op het scherpst van de snee met 5 duo’s samen.  Met Kevin Strubbe – Jano Vanparys (SMO-TTB), Sven Van Luyck – Bram Van der Plas (Solidpharma), Mark Vanden Driessche – Christophe Van de Voorde (MTV), Lukas De Jonghe – Maarten De Bolster (SMO-Specialized) en de atletiekers Herregodts – Asrih (KAAG) werden de top 10 plaatsen verder opgevuld. Bij de mixploegen waren Alexis Krug en Anne Arnouts (SMO-Specialized) het snelste triatlonkoppel. Ze zorgden zelfs voor een twaalfde plaats in het algemeen klassement. Ze haalden het voor Karl Van Biervliet en Sophie De Groote (Sporthuis Nokere). Zij moesten wel het onderste uit de kan halen om het duo van LTTD met Linde Herreman en Sybren Baelde  voor te blijven. Bij de dames bracht de Antwerpse Triatlon Club een sterk duo duo met Olympiër Katrien Verstuyft en Christine Verdonck. Beide dames hadden weinig tegenstand binnen hun categorie en legden beslag op een mooie zestiende plaats in het algemeen klassement. Femke Reynaerts en Joyceline Vervaet (LTTD) en het Meetjeslandse duo Joyce Verdonck en Mieke Van Daele (MTV) legden beslag op plaats twee en drie.

Bij de jeugdatleten (-18 jaar) waren het Adegemnaar  Robbe De Dobbelaere (jeugd A) en Josse Dhondt (junior) die heel sterk voor de dag kwamen. Ze streden lang mee voorin en moesten uiteindelijk wat leergeld betalen in de finale, maar legden beslag op een knappe vierde plaats in het algemeen klassement. Met een eindtijd van 50’24” deden ze maar liefst 5 minuten sneller dan de vorige editie op een identiek parcours. Deze jonge Meetjeslanders bewijzen heel wat in hun mars te hebben voor de toekomst.


“Een stevige winterprik voor de multisporters uit de streek, ideaal om hen even uit de comfortzone te halen in hun winterslaap.  We zagen een heel spannende wedstrijd en veel strijdlust in de verschillende categorieën. Leuk om te zien dat vandaag ook meer dan 50 jeugdatleten de weg vonden naar deze leuke alternatieve training voor de initiatie voor de jeugd. Onze eigen jeugdatleten steken stilaan hun neus aan het venster van de Belgische toppers. Ook de familieduo’s en bedrijven vinden stilaan de weg naar deze uitdaging in duo. Bedankt aan de eventpartners, stadsbestuur Eeklo en medewerkers voor het slagen van het evenement.” aldus voorzitter Frank Oosterlinck.