Wanneer in Belgiƫ de koude temperaturen overheersen en het griepvirus de ronde doet, zijn basistrainingen bij lage temperaturen, sneeuw en ijs, voor triatleten niet optimaal. Het vraagt veel van het menselijk lichaam en het energiesysteem. Om de belangrijke basistrainingen voor zwemmen, lopen en in het bijzonder fietsen, af te werken, zijn ook enkele SMO-leden naar warmere oorden getrokken. Verschillende teamleden investeren dan ook het grootste deel van hun jaarlijkse vakantie daarin. Terwijl de meeste profatleten zich, gedurende meerdere weken of maanden, voorbereiden in het buitenland, trokken de SMO-atleten Michael Dewilde, Joury Gokel, Mieke Depoortere en Mieke Dupont naar Monte Gordo voor een 10-daagse trainingsstage.

De Meetjeslandse atleten stonden er onder intensieve begeleiding van teamcoach Tim De Vilder. De teamtrainer kon dan ook terugblikken op een geslaagde stage voor zijn atleten en kon hen dagelijks aan het werk zien. Zoals reeds enkele jaren, was de uitvalsbasis het bergachtige Portugal waar de nodige fiets- en loopkilometers worden afgewerkt onder een stralend zonnetje. Voor de zwemtrainingen of intensieve looptrainigen op de piste gaan ze naar het sportcomplex in Villa Real. Ook de beloften Tom Vander Hoogerstraete en Simon De Cuyper zijn samen met andere Be-Gold en elite atleten van de federatie in Monte Gordo voor een 14-daags verblijf.

Terwijl de wielerronde van Algarve plaatsvond en de atleten samen met de wielerploegen Vacansoleil en Sean Kelly Pro Cycling Team logeerden in hetzelfde hotel, wilden ook de Meetjeslandse atleten niet achterblijven met de nodige trainingskilometers.
Deze meerdaagse stage moest dus een stimulans zijn om zich intensief (met aandacht voor de nodige rust/ herstelperiode/ blessurepreventie) voor te bereiden op hun persoonlijke en teamdoelstellingen: Boerekreektriatlon, kampioenschappen korte en lange afstand en Ironmans.