Pinksterzondag, 31 mei 2020, moest een hoogdag worden voor de triatlonsport in het Meetjesland. Het SMO-SCOTT Triatlon Team zet samen met de sportraad Sint-Laureins en het gemeentebestuur Sint-Laureins reeds verschillende jaren zijn schouders onder de organisatie van de Boerekreek Triatlon. Als gevolg van de huidige, wereldwijde gezondheidscrisis zien de organisatoren geen andere optie dan de 34e editie van de Boerekreektriatlon te annuleren. Het Triatlon Team maakte het nieuws via een ludiek filmpje met de Meetjeslandse stand-up comedian Joost Van Hyfte bekend.

De organisatoren van Triatlon Team Meetjesland vzw (SMO-SCOTT) willen onder alle omstandigheden prioriteit geven aan de gezondheid van atleten, vrijwilligers, medewerkers en bezoekers.

“Deze beslissing was verre van eenvoudig te nemen. Gezien de huidige omstandigheden en het familiale karakter van deze race, met meer dan 500 atleten tussen 6 en 70 jaar uit verschillende regio’s, is dit echter de enige juiste keuze. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor het aspect sport, maar ook voor de organisatorische en economische aspecten. Zo zijn er voor de editie 2020 reeds investeringen gedaan in gepersonaliseerde materialen, manuren, promotie en licenties. Hoewel we de exacte hoogte van deze kosten nog niet weten, zal het ongetwijfeld een enorme impact hebben op onze organisatie.” licht voorzitter Gino De Witte de situatie toe.

“Ondanks het onmiskenbare geval van overmacht, staan we erop om eerst aan onze atleten te denken. We bieden elke geregistreerde deelnemer een kosteloze annulatie aan. Zowel de daglicenties als deelnamegelden zullen volledig worden terugbetaald door Triatlon Vlaanderen naar de reeds geregistreerde deelnemers (excl. administratieve kost). Als deelnemer hoef je dus niets te ondernemen voor deze transfer.” vult eventcoördinator Bieke Verscheure uit St-Laureins verder aan.

De wedstrijd verplaatsen naar een latere datum was voor de organisatoren geen optie. De triatlonkalender is in Vlaanderen reeds rijkelijk gevuld en in concurrentie gaan met andere circuits of organisaties leek de organisatoren geen haalbare kaart. Op vrijdagavond 21 augustus staat in Eeklo reeds een recreatieve zwemloop geprogrammeerd rond het sportpark. Op Pinksterzondag 23 mei 2021 hopen we er alvast terug een triatlonfestijn van te maken aan het provinciale domein in St-Laureins.

“We wensen graag nog het gemeentebestuur, de provincie Oost-Vlaanderen en onze sponsors te bedanken voor het gestelde vertrouwen en gaan met de komende periode met hen in gesprek om plannen te smeden voor de toekomst. Probeer de komende periode vooral gezond te blijven en te genieten van de beweging, nu jullie gestelde doelen even wegvallen.” wil voorzitter De Witte nog meegeven aan alle Meetjeslanders die voor het eerst aan de start gingen verschijnen via het start to triatlonproject.