Enkel triatlonclubs uit de regio Gent mogen openwaterzwemmen in Blaarmeersen. Daar is sinds enkele weken een duidelijke overeenkomst voor. In juni testen vier sportclubs een nieuw systeem uit na constructief overleg met beheerder FARYS en de Stad Gent. De triatlonclubs zijn bijzonder tevreden dat ze samen tot een oplossing konden komen voor de vele triatleten en terug volwaardig voor hun sport kunnen trainen. De eerste wedstrijden voor de triatleten aangesloten bij Triatlon Vlaanderen komen er immers al snel aan. Op 11 juli staat reeds de eerste manche gepland van Triatlon Vlaanderen in Willebroek voor de T3 Series.”


Het ziet er goed uit voor triatleten die in de regio van Gent wonen, want vier clubs uit de regio - 3Kant Triatlon Team, Mr. T Triathlon Gent, SMO-Scott Triatlon Team Meetjesland en Tri-Runderwear-Team – slaan de handen in elkaar en maken werk van een wekelijks zwemmoment in de Blaarmeersen, in samenwerking met Stad Gent en FARYS, beheerder van de Blaarmeersen.

De afgelopen jaren mochten triatleten enkel zwemmen binnen de zwemzone van de Blaarmeersen, een regel die voor het ganse Gentse publiek gold. Voor afstandszwemmers was trainen in de drukke recreatieve zwemzone onbegonnen werk en dus haakten velen af. Daar komt nu verandering in.

“Tijdens de quarantaineperiode namen we tijd om met verschillende triatlonclubs, onze sportfederatie Triatlon Vlaanderen, Stad Gent en FARYS rond de tafel te zitten”, zegt Gertjan Winten, zwemtrainer bij 3Kant Triatlon Team. “Het overleg verliep erg constructief en elk van de vier clubs sloot een gebruikersovereenkomst af met FARYS. In juni testen we met twee zwemmomenten: één die de clubs zelf organiseren met een beurtrol op woensdag en één die FARYS organiseert op donderdag.”

Beide zwemmomenten staan in juni enkel open voor leden van de vier triatlonclubs, die aanwezigheden opnemen en de veiligheid van hun zwemmers garanderen. Zwemmers gaan enkel te water met een eigen zwemboei, ze blijven in een afgebakende zone en er zijn telkens twee redders aanwezig.

Michael Dewilde, van SMO-Scott Triatlon Team: "Nu de zwembaden zolang gesloten zijn omwille van de coronamaatregelen, zijn we heel blij dat we onze leden toch zwemwater kunnen aanbieden zodat ze zich kunnen voorbereiden op het verkorte wedstrijdseizoen. Iedereen heeft zin in openwaterzwemmen, niet enkel na de quarantaineperiode maar zeker na al die jaren waarbij openwaterzwemmen in Blaarmeersen eigenlijk niet mocht en dus op eigen risico gebeurde."

Bart Malfait, van Mr.T Triathlon Gent: “Onze jaarlijkse wedstrijd, de Mr.T Triathlon, vindt hier plaats. Het is voor ons dus absoluut een meerwaarde dat triatleten uit het Gentse zich in hetzelfde water kunnen voorbereiden. En voor onze eigen leden versterkt dit de Blaarmeersen & omgeving als uitvalsbasis voor de meeste van onze trainingen & fun-activiteiten."

Pieterjan Serruys, van Tri-Runderwear-Team : “De zwemmomenten zijn tot dusver een succes, want alle plaatsen zijn bezet. We zijn bijzonder tevreden dat we samen tot een oplossing komen voor de vele triatleten uit de regio die bij ons zijn aangesloten en we volwaardig voor onze sport kunnen trainen.”

De geldende corona maatregelen worden steeds gewaarborgd en alle deelnemers houden zich mooi aan de opgelegde regels. Er worden tijdens de trainingsmomenten max. 100 zwemmers toegelaten per avond. De leden van de Meetjeslandse triatlon vereniging reserveren steeds online hun slot vooraf, zodat de redders en toezichters steeds een duidelijk beeld hebben wie aanwezig is.