Pinkstermaandag waren enkele jeugdatleten afgezakt naar Izegem voor hun jaarlijkse jeugdzwemloop. Een prachtige setting rond het sportcomplex De Krekel en tropische temperaturen, een fijne organisatie van ITC.

Ideale omstandigheden dus voor een Vlaams kampioenschap voor de jeugd.
Na eendag vol emotie kroop de kersverse Vlaams kampioen H14 Raf De Dobbelaere in zijn pen en bezorgde ons volgend verhaal.

Mooie prestaties van onze atleten en 2 teams tijdens de teamaflossing.
Strijdlust, karakter en fairplay van de mede-atleten...

Pinkstermaandag stond de zwemloop te Izegem op het programma, telkens een mooie wedstrijd waarvan het zwemmen doorgaat in een openlucht 50 m bad, deze wedstrijd was dit jaar ook het Vlaams Kampioenschap, voor mij was dit een belangrijke wedstijd voor de rest van het seizoen want ik had reeds 2 zwemlopen gewonnen en voor eindwinst in de eindranking van de Flanders Cup Jeugdzwemlopen krijgt bij gelijke stand de winnaar van het Vlaams Kampioenschap voorrang. Dus winnen in Izegem was de boodschap maar dit was eenvoudiger gezegd dan gedaan, zeker omdat ik dit jaar 1ste jaars ben bij de H14. De tegenstand letterlijk en figuurkijk groot was, zie je ook aan de foto van het podium.

Het doel was om tijdens het zwemmen een beetje voorsprong te nemen op de belangrijkste tegenstanders omdat deze in de triatlonwedstrijd te Zwevegem vorige week sneller gelopen hadden dan mij. Maar in de plaats van voorsprong te nemen had ik echter een 8-tal seconden achterstand opgelopen, toch iets dieper gaan in het zwemmen de volgende keer. Vlug wisselen en proberen die achterstand zo snel mogelijk goed te maken in de afsluitende loop van 2 km, verdeeld over 4 ronden. Bij het ingaan van de 2de loopronde had ik de aansluiting met de 2 koplopers (Wout Franco & Jerôme Vandecandelaere) kunnen maken. Efkens op adem komen en dan voor de aanval gekozen want in de achtergrond kwam Kobe Van Rie hard opzetten. De koppositie van ons groepje van 3 genomen maar daar liep het mis, Wout trapte per ongeluk mijn rechter loopschoen uit, zonder verder nadenken ervoor gekozen om op 1 schoen verder te lopen wat op dit parcours met veel grindwegels niet erg aangenaam was. Maar door de luide aanmoedigen van het publiek en de speaker verbeet ik de pijn en liep vol door en kon ik  van mijn 2 vluchtgezellen Wout & Jerome weglopen. In de achtergrond zette Kobe ook nog een inhaalrace in maar kwam in een bocht spijtig genoeg ten val.

Na een heftig loopnummer kwam ik als 1ste  dolgelukkig over de finish, op 1 loopschoen weliswaar. Tot daar geen enkel probleem, enkel een wat pijnlijke voet. Tot plots de hoofdscheidsrechter mij tot zich riep en mij melde dat ik met 2 schoenen over de finish moest gekomen zijn, maar meer zei hij niet. Toen ik even later vroeg of daar gevolgen aan verbonden waren zei hij : ja, heel grote gevolgen nl. DSQ. Mijn wereld stortte in, ik had zo naar deze wedstrijd toegeleefd en gehoopt op een goed resultaat en ineens was alles weg, doordat er iemand mijn schoen uittrapt en ik doorloop op 1 schoen wat niet echt aangenaam en bevorderlijk voor het looptempo was, verlies ik hier alles. Enkele pogingen door mij en mijn ouders om dit aan te vechten leidden tot niets, het bleef DSQ, ik was ontroostbaar alhoewel ik de steun van het volledige publiek had maar ja wat ben je daarmee op zo een moment.

Tot plots de vader van Kobe, Koen Van Rie tot bij de hoofdscheidsrechter ging om dit voorval op een rustige manier aan te kaarten, daarbij gesteund door de nrs. 2,3 en 4 van de uitslag. Na het gesprek van Koen werden de eerste 4 van de uitslag tot bij de scheidsrechter geroepen waar iedereen zijn verhaal mocht doen, hieruit bleek dat de anderen vonden dat ik de terechte winnaar was en zeker geen voordeel had tijdens de wedstrijd door blootvoets verder te lopen. Hierna werd de DSQ achter mijn naam weggehaald en kreeg ik de overwinning en de titel van Vlaams Kampioen.

Hierbij wil ik vooral mijn tegenstanders bedanken voor hun fairplay en de scheidsrechter voor de sportieve oplossing.
Uiteindelijk mocht ik het podium op waarvoor ik vlug mijn beide schoenen aandeed !
Koen Van Rie vroeg nog al lachend om als tegenprestatie voor zijn optreden deel te nemen aan de Zwemloop te Geraardsbergen op 2 juli in de Gavers georganiseerd door GETT. Koen ge kunt gerust zijn, ik heb mij al  ingeschreven ! Hopelijk volgen nog velen mijn voorbeeld, allen daarheen.

Raf