Timothy Mijas 2017 podium

Afgelopen zondag stond Timothy Van Houtem aan de start van de Mijas triatlon in Malaga Spanje. Zijn eerste echte test van het seizoen en hij deed het zeker niet onaardig. Hij finishte 3e op een kleine twee minuten van de winnaar. Uitslag kan je hier vinden. Hieronder kan je zijn verslag lezen.

Naar jaarlijkse gewoonte was mijn zwemstart rampzalig. Ondanks een opwarming, warme zalf, haarband en badmuts, raakte ik in paniek in het koude water (14,5°C). Ik incasseerde nog een paar kloppen op het hoofd en voelde mij even groggy. Even met een opgave geflirt, maar uiteindelijk kon ik mij herpakken, maar ondertussen was ik wel ver als laatste weg. Nadien ging het eigenlijk wel vrij goed en uiteindelijk nog als 8euit het water gekomen, een 4-tal minuten na de eerste. Door de wind waren de boeien afgedreven en werd er tijdens het zwemmen beslist van maar 1 ronde te zwemmen. Hoeveel er uiteindelijk werd gezwommen, zal altijd wat een vraagteken blijven (volgens de officials rond de 1800m). Mijn eerste wissel was echter rampzalig (wetsuit ging niet goed uit, gesukkel met kousen,…). Mijn vader timede na de wissel en wist achteraf te vertellen dat ik toen al 7’ achter lag.

Timothy Mijas 2017 fietsenDe 80km fietsen was echt zware kost. 1800 hoogtemeters, constant op en af met vrij vaak stroken van 10-12%. Eigenlijk meer iets voor de klassieke racefiets met opzetstuur, want er was weinig tot geen enkele vlakke strook. Ik schoof al vrij vroeg op naar plaats 3, maar had geen goed gevoel. Ik leek mijn draai niet te vinden. Desondanks noemden de aanwezige Basken mij achteraf “la máquina” J. Hoewel ik aanvankelijk dacht van de 2e fietsronde nog een serieuze klop te krijgen, kwam ik pas na een 50km min of meer in mijn ritme. Ik trapte gemiddeld 303w, wat net boven mijn vetdrempel is. Op een 3-tal minuten van Elgezabal en Carnevali dook ik T2 binnen. Het lopen voelde buiten wat opspelende darmen vrij goed aan. Ik liep een vrij constante halve marathon aan 3’53”/km. Ik had al snel door dat Elgezabal min of meer even snel liep. Ik heb tot het einde gepusht voor de 2 eplek, maar kwam 30” te kort.
Timothy Mijas 2017 lopenEr zat mss meer in, maar dat is de traditionele praat achteraf. Er zijn een aantal werkpunten waar ik op korte termijn zeker iets moet aan kunnen doen (T1, zwemstart,…). De conditie is zeker nog niet top, maar ook niet slecht. Normaal gezien haal ik altijd veel uit de stage in Mallorca. Ik hoop dat dit nu ook zo is.
Steelives Mijas is een kleine, maar heel fijne wedstrijd. Ik was er wat bang voor, maar qua organisatie en veiligheid was het dik in orde. De organisator is zelf triatleet en mikt niet op geldgewin, maar zoals zo vaak in die regionen op een social event met internationale toets. Daardoor heerst er ook een familiale, gemoedelijke sfeer rond de wedstrijd. Ideale wedstrijd als seizoensopener vond ik. Volgende keer probeer ik wel een dag vroeger op te gaan om iets meer recup te hebben. Zaterdag om 3u30 op, zondag en maandag om 5u laat zich nu toch voelen.

Timo